Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Great Lake Swimmers (Can) + (Support) Picastro (Can)

03/12/23 - 20:00 - 22:30

€15,00
Great lake swimmers

Great Lake Swimmers (Can)

Met een mix van akoestische instrumenten, landelijke soundscapes en weemoedige zang is Great Lake Swimmers een veelgeprezen indie-folkgroep onder leiding van songwriter/zanger Tony Dekker met een wisselende begeleidingsband. De groep is gevestigd in Toronto, Ontario, en heeft een reeks sfeervolle albums uitgebracht die zijn opgenomen in oude silo’s en landelijke kerken. De muziek heeft die pastorale warmte tijdens de daaropvolgende albums ontwikkeld door een voortdurende visie om op te nemen en op te treden in akoestisch unieke en historische locaties. Live staan ze bekend om hun eigenzinnige folk en weelderige, intieme Americana.Twijfel, gevolgd door ontdekking. Demo’s die eindigden als voltooide tracks. Een nieuw begin, terugblikkende reflecties en overpeinzingen over de vloeibaarheid van tijd: Uncertain Country vangt deze gevoelens en nog veel meer.

Dit feest, 11 nummers lang, volgt op een lange periode van collectieve angst. Hoewel opgenomen op verschillende locaties en met een verscheidenheid aan muzikanten, loopt een thema van vragen door het hele album. Zelfs voordat de wereld op zijn kop stond, voelde singer-songwriter Tony Dekker zich beland in onzekerheid: van de klimaatcrisis en het steeds veranderende politieke landschap tot diepgaande verschuivingen binnen de muziekindustrie. Het “onzekere land” dat Dekker koos als thema voor zijn album is geen specifieke plaats. Het is eerder een gebied waar we ons als mensen in de 21e eeuw bevinden – een wereld die vaker wel dan niet verwarrend, onbekend en verontrustend is.

De lange reis van daar naar hier begon meer dan drie jaar geleden, toen Dekker een 10-daagse reis maakte naar een van zijn favoriete plekken: de noordkust van Lake Superior. Een paar vrienden en medewerkers: Adam CK Vollick (die de ervaring filmde) en Joe Lapinski (die Uncertain Country co-produceerde) gingen met hem mee. Tijdens deze meeslepende reis nam de songwriter de schoonheid van de landschappen in zich op en leerde hij de verhalen kennen van de mensen die er sinds mensenheugenis hebben gewoond.

De twee songs waarmee Uncertain Country begint, het titelnummer en “When The Storm Has Passed,” werden opgenomen in de Oddfellows Temple Hall in St. Catharines, Ontario in september 2020. Deze jubelende sessies, na vijf maanden van onrust, waren een broodnodige uitlaatklep voor Dekker en zijn band. Beide nummers bevatten de thema’s van het album over de rekbaarheid van tijd en het verwerken van verandering.

Het opnieuw samen maken van dit vrolijke geluid zette een toon – en richting – voor de plaat. De muziek veranderde van verstild en folky in een meer troostende, verzorgde luisterervaring, die fungeert als een soort zalf. Je hoort echo’s van enkele van Dekkers invloeden uit het begin van de jaren negentig: propellerpop en indie lo-fi bands als Teenage Fanclub, Galaxie 500 en Buffalo Tom.

De rest van de nummers op Uncertain Country zijn opgenomen op andere akoestisch onderscheidende locaties in de buurt van Dekkers huis in de Niagara Region. Locaties waren onder andere de Silver Spire United Church in het centrum van St. Catharines, Ontario en een paar gebouwen in Ball’s Falls Conservation Area in het dorp Jordan Station: een oude kapel met een pomporgel en een historische schuur op hetzelfde terrein.

Multi-instrumentalist Bret Higgins, die al heel lang lid is van Great Lake Swimmers, speelt mee op veel van de nummers, net als toetsenist Kelsey McNulty. Onder de gasten bevinden zich nieuwkomers en oude vrienden: de groep Minuscule, een vrouwelijk identificatiekoor uit de Niagara Region, onder leiding van koorarrangeur Laurel Minnes, en JUNO Award-winnares Serena Ryder, die een paar nummers zingt: “I Tried to Reach You” en “Swimming Like Flying”.

“Moonlight, Stay Above” belichaamt waar Great Lake Swimmers voor staat. Het 10-stemmige koor tilt het eenzaam klinkende en weemoedige nummer omhoog. Net als die toevoeging is de band op elk album vloeiend en altijd in ontwikkeling. Het begint en eindigt altijd met Dekker, maar de nummers zelf suggereren welke spelers en instrumentatie het beste passen bij elke nieuwe opname en live toerende band.

Twintig jaar na de eerste titelloze release laat Uncertain Country een songwriter horen die aan de top van zijn vak staat en nog zoveel meer te zeggen heeft. In een tijd van onzekerheid is één ding zeker: de eerste verzameling nieuwe songs van de Great Lake Swimmers in vijf jaar is het wachten waard.

Great Lake Swimmers zijn absolute wereldtop in hun genre. Een aanrader voor fans van Wilco, Death by cutie, American Music Club en andere Red House Painters.

Een unieke kans om deze band in een kleinere setting aan het werk te zien.

Picastro (Can)

Picastro is een slowcore/sadcore band uit Toronto, Canada die de afgelopen 2 decennia albums heeft uitgebracht op Polyvinyl, Monotreme, Alien 8 en Blocks Recording Club. Picastro gebruikt een mix van synths, strijkers en gitaar om nummers te creëren die textuur en melodie op een unieke manier vermengen. Een kruising tussen Godspeed You Black Emperor en Yo La Tengo. Picastro heeft in Europa en de VS getoerd en speelde op SXSW, BBC 6, WFMU en VPRO en op talloze festivals. Hij speelde samen met Sharon Van Etten, Xiu Xiu, Scout Niblett en Broken Social Scene.

Tickets (on sale from 16/6/23): Voorverkoop: 15€, Dagkassa: 18€

Organisatie: vzw Foenkel

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
03/12/23
Tijd:
20:00 - 22:30
Kosten:
€15,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , ,

Locatie

Djingel Djangel
Bordeauxstraat 7A
Antwerpen, Antwerpen 2000 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie
Djingel Djangel BV - Alle rechten voorbehouden
Djingel Djangel