Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Bob Theil concert for the vinyl re-release of the legendary “so far…” album

16 mei - 20:00 - 22:30

€8,00

BOB THEIL.

‘…So Far’

Mei 2024: Vinyl re-release

Talent drijft altijd boven.

Altijd.

 

Alleen komt het er soms op aan om wat geduld te hebben. Bob Theil hééft geduld gehad. De Schotse singer/songwriter -opgegroeid nabij het landelijke Montrose- treedt al jaren op in Britse folkclubs voor hij in 1980 genoeg geld verzamelt om een eerste EP op te nemen. Another Flight bevat vijf eigen nummers die al geruime tijd op zijn repertoire staan, en wordt grotendeels live ingeblikt. Maar ondanks de kwaliteit van het songmateriaal weekt de EP nauwelijks reacties los.

 

Theil laat zich niet ontmoedigen: twee jaar later volgt met …So Far een volwaardige debuutplaat. Die is volledig in eigen beheer opgenomen in de Londense Hallmark Studio en bevat bijdragen van -onder meer- Big Country-drummer Mark Brzezicki en Jimmy Litherland, die voordien al faam had vergaard als gitarist bij de Britse progrock-band Colosseum. De mastering gebeurt in de iconische Abbey Road studio’s. Het mag ook deze keer niet baten: de plaat zinkt als een baksteen. Er wordt nog een poging ondernomen om het geheel aantrekkelijker te maken door de EP als extra bij de LP te verkopen. Maar pers en publiek reageren opnieuw met een oorverdovende stilte.

 

Toch volgt er een tweede album wanneer Theil in Londen de Belgische drummer Walter Mets ontmoet. De samenwerking levert met Songs From The Margin een uitstekende plaat op, alleen duurt het helaas bijna dertig jaar voor ze wordt uitgebracht door een Canadees label. Theil verdwijnt van de radar. Het gerucht gaat dat hij zich na talloze omzwervingen uiteindelijk in België heeft gevestigd. En inderdaad: hij opent een bar – The Rooftop- in de Antwerpse Hoogstraat, die helaas ook geen lang leven kent: zijn zakelijke partner blijkt hoogst onbetrouwbaar en de zaak gaat overkop. Theil’s leven ligt aan scherven. Hij heeft geen vast adres, surft van sofa naar sofa en doet de meest uiteenlopende klussen om de touwtjes aan elkaar te knopen.

Het had het zoveelste verhaal kunnen zijn van de zoveelste gefaalde artiest die zichzelf zoveel beter vindt dan de rest. Een veelbelovend begin, maar geen happy ending.

Gelukkig wordt nadien het internet uitgevonden.

Zo wordt het voor muziekfans uit de hele wereld makkelijker om met elkaar tips uit te wisselen. Op die manier begint ‘…So Far’ aan een tweede leven. Met de jaren groeit de consensus dat het om een verloren meesterwerk gaat, en wordt Theil’s psychedelische folkrock vergeleken met John Martyn, Roy Harper, Nick Drake en de prille Pink Floyd.

Er verschijnen stukken in de internationale pers waar de plaat ‘één van de best bewaarde geheimen in de Britse muziekgeschiedenis’ wordt genoemd.  De schaarse, nog intacte versies van de originele persing -oorspronkelijke oplage: 500 stuks- wisselen voor 800 euro van eigenaar. Kleine boutique-labels uit Groot-Brittannië, Japan, Portugal en Spanje brengen de plaat in gelimiteerde oplages uit. Soms zelfs in fraaie, luxueuze boxsets. Telkens raken ze in een mum van tijd uitverkocht.

Omdat de wereldwijde interesse voor ‘…So Far’ blijft aanhouden brengt Bob Theil de plaat nu zelf uit, met hernieuwd artwork. Zo kan binnenkort, meer dan vier decennia na de oorspronkelijke release, weer een nieuwe generatie kennis maken met deze verloren cultclassic.

Talent drijft altijd boven.

Altijd.

Het komt er gewoon op aan wat geduld te hebben.

Tickets: 8€ in vvk, 10€ aan de dagkassa

Organisatie door vzw Foenkel

 

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Bob Theil live in Djingel Djangel op 16/5/24
U ontvangt een mail met toegangscode op elk van de door u aan ons bezorgde mailadressen. Voorverkoop tot 17u30 op de dag van het event.
8,00

Gegevens

Datum:
16 mei
Tijd:
20:00 - 22:30
Kosten:
€8,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , ,

Locatie

Djingel Djangel
Bordeauxstraat 7A
Antwerpen, Antwerpen 2000 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie
Djingel Djangel BV - Alle rechten voorbehouden
Djingel Djangel